Worldtour (Jeugd)

World Tour en Groene Competitie

De World Tour bestaat uit elf speelmomenten, verdeeld over meerdere maanden in het jaar. Hierdoor komen de kinderen bijna het hele jaar door in aanraking met tennis. Elke speeldag staat in het teken van een wereldstad die de profs ook aandoen binnen de ATP World Tour.

Een aantal leeftijden heeft een overlap in kleur. Voor een kind van 10 jaar kan bijvoorbeeld worden gekozen uit oranje of groen. Kinderen die in 2016 nog geen 11 jaar zijn, mogen niet in de gele competitie 11 t/m 14 jaar, of 11 t/m 17 jaar uitkomen. De ITF (Internationale Tennis Federatie) heeft bepaald dat er wereldwijd geen activiteiten voor kinderen t/m 10 jaar met de gele bal mogen worden georganiseerd omdat dit onder andere hun technische vaardigheden en het spelplezier beperkt.

Om mee te doen met de World Tour moet een kind lid zijn van een KNLTB vereniging (bondsnummer hebben). De functionaris Tenniskids van de vereniging, bepaalt in overleg met de trainer(s) waar het kind het best in past qua kleur en niveau.

Deelnemen in twee kleuren

De filosofie van Tenniskids is dat ieder kind in de eigen kleur speelt volgens de leeftijdentabel. Je kunt niet oranje én groen zijn, het is óf – óf. In overleg met de trainer wordt bepaald welke kleur het best bij het kind past. Kinderen van 10 of 11 jaar die groen aankunnen en daarin gaan spelen, zouden oranje dan los moeten laten. We verbieden het spelen in twee kleuren niet, maar we stimuleren het ook niet. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om een team te completeren. Hetzelfde geldt voor kinderen die 11 of 12 jaar zijn in de combinatie groen en geel. Het is niet nodig hier apart dispensatie voor aan te vragen. Een uitzondering op het spelen in twee kleuren zijn de zgn. paspoort-kinderen. Zij hebben een ‘status apartus’.